skip to Main Content
Wat Is Het Nut Van Winterbanden?

Wat is het nut van winterbanden?

Sinds het ontstaan van de auto in 1885 is er ontzettend veel veranderd. Niet alleen aan het uiterlijk van de auto, maar ook aan de regelgeving. Zo is het bijvoorbeeld sinds 1975 in Nederland voor iedereen in een auto verplicht om een autogordel te dragen. Deze veiligheidsmaatregel heeft ervoor gezorgd dat er uiteindelijk minder verkeersslachtoffers kwamen tijdens een aanrijding. Toch verschillend de regelgeving per land. Een goed voorbeeld hiervan zijn de winterbanden. Deze banden zijn al jaren verplicht in Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland. Maar wat is hiervan de reden? Lees snel verder en ontdek wat het nut is van winterbanden! 

Meer grip tijdens winterse omstandigheden 

Ben jij een echte wintersportliefhebber? Dan zijn de winterbanden je vast niet onbekend. Deze autobanden hebben namelijk meer grip bij winterse omstandigheden, waardoor ze in veel wintersport gebieden inmiddels verplicht zijn. Zo beschikken winterbanden over verschillende afvoerkanalen die naar de zijkant lopen. Hierdoor kan water gemakkelijker afgevoerd worden voor meer grip in de sneeuw. Niet voor niets is het profiel bij een winterband aanzienlijk dieper dan bij een zomerband. Wanneer de winterbanden een profiel van minder dan 4,5 millimeter hebben, dan wordt de werking minder en verlies je alle voordelen. Om ongelukken te voorkomen is het verstandig om een winterband zo snel mogelijk te vervangen zodra je hebt geconstateerd dat het profiel slechter is dan 4,5 millimeter.  

Kom sneller tot stilstand in de sneeuw 

Wanneer je overweegt om winterbanden te halen voor jouw auto, dan is het belangrijk om te weten dat je met deze autobanden aanzienlijk meer grip hebt dan met zomerbanden. Dit komt vooral doordat het profiel van winterbanden dieper is. Hierdoor blijft de sneeuw niet tussen jouw autobanden plakken en heb je een minder lange remweg. Uit de praktijk is immers gebleken dat auto’s met winterbanden tot wel 2 a 3 keer sneller stilstaan bij het remmen in de sneeuw. Niet zo gek dus dat deze autobanden al jaren verplicht zijn in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.  

Verwissel op tijd je autobanden 

Vandaag de dag rijden ontzettend veel mensen met all-seasons banden. De voornaamste reden hiervan is dat wij in Nederland zachte winters kennen. Er valt in ons kikkerlandje niet zoveel sneeuw als in wintersport gebieden en de kou valt vaak mee. Hierdoor is het gebruik van all-seasons banden vaak al voldoende. Wil je toch liever gebruik gaan maken van winterbanden? Dan is het niet alleen noodzakelijk om twee keer per jaar de autobanden te verwisselen, maar moet je de autobanden ook op tijd verwisselen. Zodra de temperatuur beneden de 7 graden schiet dan is het tijd om de winterbanden onder jouw auto te zetten. Bij een hogere temperatuur kunnen deze autobanden namelijk sneller slijten en hebben ze geen voordeel. Wanneer combineer jij jouw winterbanden met schitterende stalen velgen?  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top